Je tak skvelé natrieť si na chlieb pripravenú pikantnú, masovú, či kuraciu nátierku. Jednoduchá príprava, skvelá chuť a ešte niečo robíme pre svoje zdravie, keďže výrobca deklaruje, že dodal, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu či vitamíny. Vždy ale treba spozornieť, ak do jedla treba niečo pridávať. Logicky mu niečo musí chýbať a pravdu povediac, obvykle to najhlavnejšie – výživa.
Kto si váži zdravie, skúma obaly nátierok
Problémom nátierok je všeobecne nízka kvalita zdrojových potravín. Pretože nekúpite si odrobinky z kuraťa, ale paštéta? Tá ich priam vyžaduje. Do módy prišli aj skvelé rastlinné nátierky a margaríny, ktoré tiež ťažia vlnu obľúbenosti z nevedomosti. Špecialista na zdravú výživu MUDr. Ľubomír Ruttkay hovorí, že ani maslá a margaríny nie sú výhrou. Rovnako ako nátierky z nich. Hoci sa už mnohé margaríny pýšia absentujúcimi trans-formamy mastných kyselín, stále sú pre telo zlá alternatíva. V racionálnom a zdravom stravovaní by dostali červenú. Samotné oleje, z ktorých sú vyrábané, sú veľmi málo kvalitné. Tým sa dosahuje znížená cena, ale za cenu zdravia. Potom sú tu aj rôzne paštéty. Stačí pozrieť na zloženie a nikto nevyčíta, čo zdravé by na nich mohlo byť a to ešte nehovoríme, že bravčové, hovädzie, či iné mäso je v týchto nátierkach skutočne v najnižšej kvalite. Často pripravované parným kúpeľom, keď sa z kostí odlepuje aj to najmenej kvalitné mäso. Stačí dať správnu arómu, dochucovadlá a všetko dokonale chutí. Na jazyku, ale o výžive hovoriť nehodno. Preto sa tieto pokrmy veľkou mierou podieľajú na obezite. Keďže kvalitné bielkoviny a výživné látky mäsa sú nahrádzané arómami, tukmi a nekvalitnou zmesou.
Aby sme nestrieľali do prázdna, tu je príklad: Gazdovská pochúťka. Začína dobre. Zo 110 gramovej konzervy má byť 74% surovín. Takže zvyšok je rozhodne dodávka v podobe chémie. Len tak skusmo nájdeme bravčové mäso, slaninu, pečeň, vodu, modifikovaný škrob, sójové bielkoviny, emulgátor E471, stabilizátor E 450 a E451, zahusťovadlo, soliaca zmes a ďalších pár éčok. Skutočne pochúťka. Ak by sme túto paštétu nazvali pravým menom, zrejme by sa mohla volať gazdovská chemička.
A to sme si mohli na paškál zobrať omnoho drsnejšie príklady, ktoré len tak hýria farebnou skladbou aditív.
Aká je alternatíva?
Nuž, treba zobrať rozum do hrsti. Veľmi chutnými alternatívami, prospešnými pre zdravie sú nátierky zo strukovín. Zeleninové nátierky, nátierky s prídavkami pravého nízkotučného syra, alebo tvarohu, dokonca Igor Bukovský odporúča aj nátierky z olejnatých semien, ako sú slnečnica, ľan a podobne. Mladším rozhodne pochutí orechová s medom. Všetko ide hladko aj bez masla a margarínov. Chuťovku na večeru pripravíme nasledovne: Uvaríme akúkoľvek fazuľu, zomelieme ju na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme. Hlavné je dostať vláčnu štruktúru. Pridáme očistenú mrkvu postrúhanú na jemnom strúhadle. Podľa chuti a pre farbu. Znamenitými ingredienciami je aj očistený a pretlačený cesnak, pár kvapiek olivového oleja, soľ, paprika a nezabudneme dobre vymiešať. Potom už len natierame. Pochutíme si a môžeme zabudnúť na všetky nátierky, ktoré potrebujú samé umelé doplnky omega kyselín, vitamínov a vlákniny, pretože samé o sebe nič neobsahujú. V kvalitnej nátierke je všetko a v prirodzenom, telu prospešnom stave.
Nielen mäsom je človek živý
Alternatívou k priemyselne vyrábaným paštétam sú domáce poctivo pripravené mäsové výrobky. Dajú sa pripraviť najlepšie z hovädzieho, alebo kuracieho mäsa. Dokonca nimi môžeme v domácnosti zužitkovať mäso, ktoré „ostalo“ po príprave obeda. Chutnou je napríklad nátierka z 200 g hovädzieho mäsa z polievky, 40 g masla, 1/4 cibule, plus mleté čierne korenie, horčica, soľ. Rozomleté mäso zmiešame s ingredienciami a je to. Super chutí aj ragú a pre skúsenejších kuchárov je možnosť pripraviť si aj vlastnú šunku. Možností je mnoho…