Znižovanie príjmu sacharidov v strave vedie k väčšiemu úbytku tuku a zlepšeniu zdravia viac, ako rôzne nízkotučné a vysoko sacharidové diéty. V tejto sérii článkov vám vysvetlíme prečo.
Diéty s obmedzením sacharidov vyžadujú flexibilitu metabolizmu pre lepšie atletické výkony a výkony mozgu.
Zníženie príjmu sacharidov v prospech tukov zlepšuje schopnosť tela spaľovať tuky na energiu. Toto štádium sa volá “flexibilita metabolizmu”, či “adaptácia na tuky”. Byť metabolicky flexibilnými má neuroprotektívny efekt na mozog a znižuje oxidačný stres, ktorý pochádza z vysoko-sacharidových diét.
Jeden z mnohých problémov spolužitia so sacharidmi je, že ich musíte prijímať konštantne, každých pár hodín aby ste si udržali hladinu glukózy v krvi. A to nie je veľmi efektívna cesta ako poháňať telo a blokuje to stratu telesného tuku.
Čo si z toho odniesť:
Existujú dve metódy ako adaptovať telo na spaľovanie tukov. Po prvé, ukázalo sa, že zredukovanie príjmu sacharidov v prospech bielkovín a tukov zvyšuje oxidáciu tukov u štíhlych ľudí. Po druhé, cvičenie vysoko-intenzívneho tréningu (HIT), ako napríklad šprint ukázalo, že zvyšuje spaľovanie tukov u oboch, štíhlych subjektov aj tých s nadváhou.
Pre ľudí s nadváhou a sedavých ľudí, robenie HIT tréningov je katalyzátorom na zlepšenie flexibility metabolizmu, pričom zmena stravovania sa neukázala v krátkodobom horizonte až tak efektívna.