Znižovanie príjmu sacharidov v strave vedie k väčšiemu úbytku tuku a zlepšeniu zdravia viac, ako rôzne nízkotučné a vysoko sacharidové diéty. V tejto sérii článkov vám vysvetlíme prečo.
Nižší príjem sacharidov redukuje pocit hladu a túžbu po jedle.
Sacharidové jedlá pozostávajú z cukrov, kvôli čomu mnohé majú sladkú chuť. U ľudí sladká chuť, najmä v kombinácií s tukom, stimuluje príjem potravy.
Existuje evolučná teória, že ľudia túžia a hľadajú vysoko energetické sladkosti, ktoré obsahujú viac tuku a kalórií preto, aby získali tukovú vrstvu, ktorá bude slúžiť ako zásobáreň energie počas obdobia kedy bude jedlo vzácne.
Mnoho štúdií dokázalo, že sa chováme nasledovne: Zakaždým keď jeme sladké sa náš apetít stimuluje a skončí to tak, že prijmeme viac kalórií aj v tom prípade, že jedlo bolo sladené umelými sladidlami.
Prestaňte sa prejedať obmedzením príjmu sacharidov. Vyhnete sa naberaniu telesného tuku a nešťastným metabolickým zmenám, ktoré súvisia s nerovnováhou hormónov a inzulínom, ktoré sa objavujú kvôli chronickému prebytku krvného cukru.
Čo si z toho odniesť:
Vypestuje si chuť pre zeleninu a ovocie s nižším glykemickým indexom, pretože tieto sacharidy sú dobre známe pre ich vlastnosti znižujúce príjem potravy a rôzne chúťky. Používajte olivový olej, kokosový olej, maslo, octy, koreniny, ktoré sú plné chuti a zvyšujú pôžitok z ovocia a zeleniny.